Skip to content

ERF

24.10.24 CC De Meermin // Waasmunster (tickets)
06-07.11.24 c o r s o // Antwerpen-Berchem (tickets)
12.11.24 Minard // Gent (tickets)
 

Wat krijg je mee van je voorouders? Wat wil je al dan niet doorgeven aan de volgende generatie? En hoeveel invloed heb je daarop?

ERF is een voorstelling over moederschap en erfenis. Een grootmoeder laat borstkankergenen na en plakboeken van een dementerende slager. Een kleindochter baant zich een weg door een labyrint van hormonen, embryo’s en diepvriezers. Met geld en witte jassen wordt een genetische fout rechtgezet, een patroon hertekend. Maar wat met al het leven dat we verliezen onderweg?

ERF gaat over de verstrengeling van het intieme en het politieke, over de wapperende vlag van de maakbare mens. Laura Vroom en Helena Elshout staan samen op scène in een stuk dat balanceert tussen hilarische tragiek en wrange humor.

Credits
Tekst: Helena Elshout
Concept en spel: Helena Elshout & Laura Vroom 
Eindregie: Julie Cafmeyer
Outside eyes: Kopano Maroga & Katja Dreyer
Scenografie, lichtontwerp: Steven Brys
Techniek: Bennert Van Cottem of Steven Brys
Productionele ondersteuning: Koen Massé, Emma Onghena
Met ondersteuning van: KAAP, BUDA, CC Sint-Niklaas, C-Mine, CC De Ververij, deAuteurs en Stad Gent. 

Met dank aan: Anne Kuit, Arnout De Cleene, Campo, Caroline Snick, Chambres d’0, Charlotte Ringoir, Christine Roggeman, Charlotte Vanden Eynde, Fabián Espinosa, Frouke Van Gheluwe, Helena Lemonnier, laGeste, Laura Caroen, Liesbet Hermans, Manoeuvre, Marthe Verhoest, Mestizo Arts Platform en de wipcoop-feedbackgroep, Mieke Elshout, Rachid Laachir, Rebecca Leenaerts, Rona Kennedy, Sofie Verhoeven, Sofie Verraest.

Vorige speeldata
20.01.24 première // Museumtheater Sint-Niklaas
25.01.24 C-Mine // Genk
27.01.24 CC De Ververij // Ronse

ONDERZOEK

Helena Elshout kroop in het koloniale familie-archief, keerde als eerste van haar familie terug naar het geboortedorp van haar vader in Congo (RDC), en verdiepte zich tegen wil en dank in de wereld van genetische erfelijkheid en embryoselectie. De combinatie van twee parallelle verhalen die in eerste instantie weinig met elkaar te maken hebben, is de spil van de voorstelling. Beide verhaallijnen raken elkaar in een poging om blinde vlekken bloot te leggen en generationele
pijn te helen. Het discours van medisch begeleide voortplanting en dat van kolonisatie liggen dicht bij elkaar. Beide blakeren van een onwrikbaar vooruitgangsoptimisme en een geloof in de maakbaarheid van de mens. Het lichaam verandert in een landschap dat ontgonnen en geoptimaliseerd wordt. Er ontstaat een hiërarchie van levens die meer en minder waard zijn.

ERF

CONTACT

helena.elshout<a>gmail.com